Kjøttprodusent reddet av sensorvarsling da fryseromsdøra sto åpen

Idyllisk beliggende i Ørsta kommune på søre Sunnmøre finner vi familiebedriften Hovdenakk Hjort, som har spesialisert seg på hjorteoppdrett like utenfor stuedøra på egen gård. Fra eget slakteri tilbyr de ekte norsk hjortekjøtt både til restauranter, butikker og til folk flest, og setter vilkår for dyra og kvalitet på kjøttvarene i høysetet.

Siden 2015 har far Jan Eldar Hovdenakk og de voksne sønnene Hans Nicolai og Per Andreas bygget opp sitt eget hjorteviltoppdrett, etter å ha søkt og fått nødvendig løyve. De har møysommelig satt opp ca 4,5 km med hjortegjerde rundt hegnet, der de er opptatt av at dyrene skal få leve i fred på naturlig måte under gode vekstforhold med gode marker å beite på.  

Vi steller godt med dyrene og har kontroll på dem fra befruktning til ferdig produkt, forteller Per Andreas Hovdenakk, som i det daglige har ansvaret for markedsføring og en del administrasjon knyttet til driften.

Bror, Hans Nicolai, ble i 2019 bonde på heltid og har nå gården som hovedgeskjeft.  I tillegg tar han seg av det meste av dyrestell og drift utomhus sammen med far, Jan Eldar

Hans Nicolai, Jan Eldar og Per Andreas Hovdenakk driver Møre og Romsdals eneste hjorteviltoppdrett.

I vekst

Vi har ambisjoner om å ha noen årsverk her og bli litt flere ansatte på sikt. Hjortefarm og viltslakteri er i vekst, og driften har faktisk vokst raskere enn vi så for oss, fortsetter Per Andreas.

Trekløveret er nå aktive i Reko-ring og jobber med å bygge opp en butikk med åpent utslag på gården. Og ikke minst har de bygget opp et EFTA-godkjent slakteri godkjent av mattilsynet, for slakting, nedskjæring og videreforedling av hjortekjøtt. Familien ønsker å tilby både privatpersoner og næringsliv å få kjøpt viltkjøtt av beste kvalitet, og samtidig kan jegere i tilknytning til gården få levert hjorteslaktene sine til slakteriet for den bearbeidingen de ønsker. Eller de kan velge å selge til Hovdenakk Hjort for kommersiell omsetning.

Les mer om Hovdenakk hjort her

Det stilles høye krav til kontroll av matproduksjon i Norge – og det er bra. Vi stiller også høye krav til alt som skal leveres oss av hjorteslakt av andre. Vil du ha dyret ditt partert, må dyret være enten feltkontrollert, eller godkjent av mattilsynet, fortsetter Per Andreas, og kan ikke få understreket nok hvor viktig kvalitet er for dem.

Unngår tap med senorovervåkning

Hovdenakk Hjort ble oppmerksomme på sensorer fra El-Watch i 2019. De hadde behov for å ha kontroll på temperaturovervåkning av kjøl- og fryserom og å kunne dokumentere temperaturnivåene. Ved å installere sensoren Neuron PT100 har alle de tre ansatte nå full oversikt gjennom en app på telefonen sin. Appen gir til enhver tid oversikt over nøyaktig temperatur i kjøle- og fryseanlegg, samt sender alarmvarsel dersom noe skulle feile.

Les mer om Neuron PT100 og se øvrig sensorutvalg fra El-Watch her

Vi har over 150 m2 med kjøle- og fryseareal og må for enhver pris unngå nedetid og feil i anlegget. Med sensorer installert sikrer vi oss tidlig varsling og kan unngå forringelse av kvaliteten på varene – eller i verste fall å måtte kaste dem. Og vi har mulighet til å få varslet elektriker dersom noe må fikses.  Flere ganger har vi hatt varslinger der vi kjapt kunne gå inn og unngå store tap, forteller Per Andreas, og fortsetter:

Vi har en open/close-sensor på døra til fryserommet. I høysesong er det mye trafikk ut og inn av fryseriet av mange ulike personer. Appen som varsler om åpen dør har reddet oss mange ganger så ikke alt av kjøtt har blitt ødelagt.

Forenkler hverdagen

Per Andreas er utdannet elektriker, og har latt seg begeistre av enkelheten, brukervennligheten og nytteverdien ved å bruke sensorer i overvåkning på slakteriet sitt.

Sensorsystemet var veldig lett å sette opp og enkelt å ta i bruk og gir oss stor trygghetsfølelse. Og ikke minst forenkler det hverdagen for oss. Tidligere dreiv vi med manuell loggføring hver eneste dag ut fra myndighetskrav, og det må jeg si var ganske vrient. Nå har vi full oversikt i appen som gir oss en logg der vi også kan gå tilbake i tid. Utrolig lettvint og fullt innafor ihht. kravene.

Han forteller videre om noen utfordringer i starten knyttet til selve thermoveggene i fryserommene som ga noen utfordringer med signalstyrke på sensordata. Dette ble enkelt løst med en liten kabel inn i fryseriet og selve sensoren festet på utsiden av rommet, så nå fungerer dette utmerket.

Og så må jeg si at systemet har veldig god rekkevidde. Vi har både sensoren PT100 i fryserom samt vanlige temperatursensorer i kjølerommene og open/close på fryseromsdøra. Alle disse er plassert i første etasje, og så har vi kun en stk.  datainnsamler (gateway) som står i andre etasje og tar imot signaler fra alle sensorene og sender dem videre opp i den tilhørende skyløsningen og videre til appen. Og investeringen i sensorer er jo ganske liten og helt fair, og gjør på ingen måte noe stort innhogg selv for en ganske liten bedrift, mener Per Andreas.

Sensorer fra El-Watch er altså ikke bare for de store industrigigantene, men er like enkelt, tilgjengelig og lett å ta i bruk for små bedrifter som for gårdsslakteri, ysteri eller alle andre som har et kjøle- eller fryseanlegg som det er viktig å unngå nedetid og feil på. Installasjon er enkel – det kreves ikke elektriker til å gjøre dette, de fleste klarer det helt fint selv.

Ingen kunde for liten – ingen kunde for stor

Bruksområdene er utallige, og de aller fleste vil ha nytte av å sikre seg mot nedetid til en svært lav kostnad.

Har du spørsmål eller lurer på om sensorer kan egne seg for ditt kjølerom/fryserom eller andre enheter i din bedrift?

Kontakt oss for en hyggelig sensorprat.

Rådgiver/salg:

Hallvard Helgetun

Mail: hallvard@el-watch.com

Tlf: 0047 909 37 847

Kontaktinformasjon til El-Watch finner du her.

One thought on “Kjøttprodusent reddet av sensorvarsling da fryseromsdøra sto åpen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *